Kluski Kładzione Bezwodne Noworoczne (KKBN)

20 dag mąki, 3 jaja oraz płaską herbacianą łyżeczkę soli zmiksować i kłaść łyżką stołową do dobrze osolonego wrzątku w trzech turach po 50 kładzeń. Po wypłynięciu potrzymać jeszcze pół minuty, wyłowić do sita, przelać solidnie lodowatą wodą, odsączyć i wykładać na półmisek. Kłaśc po tyle, aby wyszło około 150 klusków (wartych około 1050 kcal, czyli jeden klusek = 7 kcal). Kluski, podobnie jak mięso i warzywa (odwrotnie niż ziemniaki czy ryż) można głęboko mrozić bez szkody dla konsystencji i smaku rozmrożonego.
Poręczam.
Stanisław Remuszko

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.